Hoyangerfjell Vindkraftverk
Banner Bondedame

Hvorfor skal vindkraftverket ligge akkurat her?

Fakta om vindkraftprosjektet

Vindkraftverket er lokalisert i fjellområdene mellom Høyanger og Viksdalen. Etter flere innledende studier, har vi vurdert potensielle konflikter med både natur-, miljø- og samfunnsinteresser. Vi har sett på hvor synlig anlegget vil være for omgivelsene, hvor stor avstand det er til boligbebyggelse, i hvilken grad anlegget vil påvirke biologisk mangfold, samt hvorvidt kraftverket vil berøre inngrepsfrie naturområder. Vi har også tatt i betraktning at Statnett har en høyspentlinje som krysser prosjektområdet, og at det ligger en 420 kV trafostasjon ved Ekrene rett utenfor planområdet. Ved å plassere dette vindkraftverket i dette området, vil det dermed være begrenset behov for å bygge nye kraftlinjer til anlegget.

 

Det er helt avgjørende å lytte til lokalsamfunnet når man definerer det endelige prosjektarealet. Vi vil lytte til grunneiere, kommune og lokalsamfunn for endelig avgrensning av planområdet og turbinplasseringer. Dersom lokalsamfunnet mener planområdet bør ha en annen avgrensning, eller ønsker å redusere deler av planområdet, vil vi kunne gjøre tilpasninger og fremdeles ha et realiserbart prosjekt. Ved betydelig endring av planområdet, vil årlig forventet produksjon og antall turbiner i prosjektet reduseres.

Mye kunnskap er innhentet

Vi har arbeidet mye med Høyangerfjell siden 2019, og det har blitt gjennomført både feltstudier og detaljerte studier med tanke på adkomstvei, produksjonspotensial, isingsrisiko, synlighet m.m.

 

I tillegg har det av eksterne fagmiljøer i Norconsult blant annet blitt gjennomført:

  • Hubro-undersøkelser i hekkesesongen 2020-2022.

  • Feltstudier av Norconsult for temaene kulturminner og kulturmiljø, naturmangfold (f.eks. fugl og naturtyper), landskap og friluftsliv.

  • Fagrapport på nærings- og samfunnsinteresser som kartlegger potensielle lokale, regionale og nasjonale ringvirkninger av prosjektet.

Arbeidet har gitt viktig kunnskap om fjellområdet og vil, sammen med fremtidige studier, danne et faglig godt og gjennomarbeidet kunnskapsgrunnlag som vil ligge til grunn for en konsesjonssøknad.

Mer kraft

 

I takt med det grønne skiftet, er tilgang til fornybare energiressurser en avgjørende faktor for selskapers satsning. Mye av den eksisterende industrien i Vestland har problemer med å sikre seg nye kraftavtaler innen 2030, og dette vindkraftprosjektet vil kunne være med å legge grunnlaget for eksisterende og ny, grønn industriutvikling i regionen, og både gi og sikre muligheter lokalt og regionalt. Mye av vannkraften er allerede utbygd i Vestland-kommunene, og det er svært krevende å utvikle nye store vannkraftprosjekter uten å gripe inn i vernede vassdrag eller gjøre store inngrep i naturen.

 

Jølstra kraftverk, som er ett av de største kraftverkene som er bygd ut i Norge de siste årene, er et moderne og viktig kraftverk som ble offisielt åpnet i november 2022, og som produserer ca. 250 GWh. For å få like mye kraft fra vannkraft som det Høyangerfjell vindkraftverk kan gi regionen, ville man måtte bygge 7-8 slike kraftverk. Kraftoverskuddet er et viktig konkurransefortrinn i Vestland. Høyangerfjell vindkraftverk kan være med å tilrettelegge for en grønnere region, med økt vekst, verdiskaping og arbeidsplasser.

Utbygging vil skape positive ringvirkninger

Det vil bli konsekvenser for natur og lokalmiljø hvis man bygger ut. Men et kraftverk vil også kunne skape flere nye arbeidsplasser i Høyanger og Sunnfjord, og inntektene til kommunen vil øke. I sin tur kan det bety nye muligheter og fremtidsutsikter for bygdene rundt anlegget.

Les mer

Antall turbiner: 80* Antatt årlig produksjon: 1,9 TWh*. Turbinhøyde: ca. 200 m totalhøyde.

Fakta og kart

Prosjektet har et foreløpig planlagt areal på 51 km2. Dette inkluderer ca. 1,5 km2 som vil brukes til veier og standplasser for turbinene.

  • Antall turbiner: ca. 80*
  • Antatt årlig produksjon: ca. 1,9 TWh*
  • Turbinhøyde: ca. 200 m totalhøyde
  • Ferdigstilt: Prosjektet kan være i drift på tidlig 2030-tallet
  • Forventet konsesjonsperiode: 30 år. (Konsesjonsperiode er den tiden det kan bli gitt tillatelse til at vindturbinene kan stå. Etter det må det søkes på nytt).

* Blir prosjektarealet mindre, vil det bli færre turbiner og mindre produksjon.

Kart Til Hjemmeside2
Figuren viser foreløpig prosjektområde med foreslåtte veitraséer. Det vil fremover jobbes videre med disse veitraséene. Det vil ikke være aktuelt å bygge mer enn en trasé for frakt av turbinkomponenter inn i området.